Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΣΤΑ – ΑΡΑΧΝΙΝΑ – ΔΙΧΤΥΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ ΠΙΑΝΟΝΤΑΙ…

Τελικά, ίσως γίνει καλή συνήθεια το blogαρισμα. Αλλά τα γεγονότα και οι αφορμές υπάρχουν: Όντας γεννημένος και μεγαλωμένος στον (όμορφο) Βόλο, στην πόλη που αν και λόγω συνθηκών δεν ζω, αλλά ποτέ δεν έπαψα να αγαπώ, τα γεγονότα με την ποδοσφαιρική ομάδα – και την «κάθαρση του Ελληνικού ποδοσφαίρου» με κάνουν να νιώθω πίκρα, και για άλλη μια φορά αδικημένος από τη «δικαιοσύνη». Αυτή τη φορά όχι ως απλός πολίτης που αδικήθηκε για οικοπεδικές διαφορές, αλλά ως Βολιώτης.

Όταν – βολικά είναι η αλήθεια για την κυβέρνηση (χρονολογικά και συγκυριακά) – ξέσπασε το «σκάνδαλο» των στημένων αγώνων, μια συγκρατημένη αισιοδοξία για επιτέλους κάθαρση, ήταν θα έλεγα διάχυτη. Στη συνέχεια, κάπου το θέμα πάγωσε, η επικαιρότητα ασχολήθηκε με άλλα πράγματα (κρίση – οικονομία) και το «σκάνδαλο» έπεσε σε δεύτερη μοίρα.

Και κάπου εκεί, άρχισαν οι υποβιβασμοί, οι εφέσεις, οι αφαιρέσεις βαθμών και χτες ο τελικός(;) υποβιβασμός στη Δ’ Εθνική για Βόλο - Καβάλα. Ενδιαφέρουσα άποψη, δεν μπορώ να πω, ίσως και μερικοί να νιώσουν δικαιωμένοι, και ίσως να θεωρήσουν πως πράγματι η πολιτεία για άλλη μια φορά χειρίστηκε με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, και (αυστηρή) δικαιοσύνη το θέμα. Ίσως μάλιστα να φτάσουν στο σημείο να νιώσουν πως πράγματι, στο ποδόσφαιρο, ήρθε επιτέλους, κάθαρση.

Και αν κάποιος ισχυριστεί πως η απόφαση ήταν «πολιτική» και όχι «δικαιοσύνης», τότε συμφωνώντας πως η απόφαση του κ. Γερουλάνου είναι πολιτική θα πω: Η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία δεν είναι διαφορετικές και ξεχωριστές κατά το σύνταγμα; Μπορεί να εφαρμόζει άραγε η πολιτική εξουσία δικαστικό έργο;

Δεν προτίθεμαι να κάνω ανάλυση για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα μείνω μόνο στο γεγονός πως νιώθω πως η «δικαιοσύνη» και η «πολιτεία», για άλλη μια φορά, αδίκησε.

Με ποιον τρόπο όμως;

«Σκάνδαλα», «παράγκες», «στημένα» και ό,τι άλλο θέλετε υπήρχε και - προφανώς – συνεχίζει να υπάρχει, έστω και αν μερικοί καταπιούν το χάπι της δίκαιης «τιμωρίας». Νομοτελειακά, καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει, και αν δεν με απατά η μνήμη μου, κάπου στα χρόνια της ΕΡΤ και ΥΕΝΝΕΔ, ο ίδιος ο θεϊκός Διακογιάννης, (κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 85), είχε κάνει ντοκιμαντέρ για τα σκάνδαλα του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ως πολίτης και ως άτομο μεγάλωσα με κάποιες αρχές. Μια από αυτές είναι να είμαι δίκαιος. Αν λοιπόν φταίει ο Ολ. Βόλου (ως σύλλογος) να τιμωρηθεί. Αυτό είναι το δίκαιο και έτσι πρέπει να γίνει. Έχω όμως ενστάσεις και απορίες:

Στο σκάνδαλο φαίνεται – από αυτά που ακούγαμε από τα ΜΜΕ – πως οι «ύποπτα εμπλεκόμενοι» με το σκάνδαλο αυτό ήταν 160 – 200 άτομα. Κατά συνέπεια:

• Για να καταλήξει ή «δικαιοσύνη» σε απόφαση, έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες;
• Βγήκαν αποφάσεις για όλους;
• Τέλειωσε η ερευνητική διαδικασία;
• Βρέθηκαν ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του Ολ. Βόλου (και της Καβάλας) σε δωροδοκίες ή σε χειραγώγηση αγώνων;
• Από τα 160 – 200 εμπλεκόμενα άτομα ήταν όλοι σχετιζόμενοι ΜΟΝΟ με τον Ολ. Βόλου και την Καβάλα; Άλλες ομάδες – και πιο δυνατά ονόματα (ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) δεν είχαν καμία εμπλοκή; Τόσα άτομα – παράγοντες, δηλαδή είχαν να κάνουν με την ποδοσφαιρική διαπλοκή αποκλειστικά με τον Ολ. Βόλου και με την Καβάλα;
• Οι καταδικαστικές αποφάσεις παίρνονται μόνο με ενδείξεις ή με αποδείξεις; (εκτός και αν η «Ελληνική Δικαιοσύνη» εφαρμόζει το νομικό δίκαιο της φυλής των Cardasian του Star Trek, όπου εκεί κάποιος που κατηγορείται από το (απολυταρχικό) κράτος των Cardasian «είναι Ένοχος μέχρις αποδείξεως του εναντίον»). Ε, στη χώρα που είμαστε, κάποια θέματα ίσως εξηγούνται μόνο με όρους Επιστημονικής Φαντασίας.

Επειδή για όλα αυτά δεν νομίζω πως υπάρχει ουσιαστική απάντηση σε νομικό και ουσιαστικό επίπεδο, νιώθω αδικημένος.

Όχι γιατί τιμωρήθηκαν (έστω και αν είναι υπόλογες για πραγματικά αδικήματα και πραγματικά το αξίζουν) η ομάδα της Γενέτειρας μου και η Καβάλα, αλλά γιατί τιμωρήθηκαν ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ.

Αλλά τι να ξέρω εγώ;
Εγώ απλά έχω…BlackmidnighT

2 σχόλια:

  1. Me geia ti nea emfanisi!

    Kapoioi kakobouloi (se blog kai mh) lene oti oi ypobibasmoi eginan os "antiperispasmoi" gia alla pio kauta themata.

    H alhtheia einai oti tora to Ellhniko podosfairo mporei epitelous na anapneusei, apalagmeno apo thn paragka pou oi dyo autes megalo-omades synthrousan.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ, τώρα πια που Ολ. Βόλου-Καβάλα τιμωρήθηκαν, το Ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί πλέον να αναπνεύσει...

    Το γελοίο της υπόθεσης είναι πως ενώ είναι σίγουρο πως και άλλες ομάδες έχουν εμπλακεί (πιθανώς και ΜΕΓΑΛΑ ονόματα), ενώ η "έρευνα" συνεχίζεται, και -κατά τον Κ. Γερουλάνο- αν προκύψουν ευθύνες θα "αποδοθούν", βάζω στοίχημα ο,τι θέλετε πως δεν πρόκειται να συμβεί ΤΙΠΟΤΑ ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή